Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika i trgovačkog društva zbog ugrožavanja prometa opasnom radnjom ili sredstvom

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1968., 1979., 1951. i 1977.) i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela ugrožavanja prometa opasnom radnjom ili sredstvom iz članka 224. stavak 2. i 5. Kaznenog zakona/11. (30. 12. 2014.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su kao zaposlenici tvrtke odgovorne za održavanje i naplatu cestarine, svaki od njih odgovoran za poslove iz svoje domene odgovornosti, u obavljanju poslova postupali suprotno propisima. Prvookrivljenika kao ophodara i četvrtookrivljenika kao voditelja tehničke jedinice (obojica zaduženi za omogućavanje, organizaciju i nadzor sigurnog i nesmetanog odvijanja prometa) se optužnicom tereti da su  propustili posipati kolnik autoceste A1 na dionici tunel Sveti Rok-čvor Sveti Rok, iako je vremenska prognoza upućivala na potrebu preventivnog posipavanja kolnika.
Istodobno se drugoookrivljenika kao pomoćnika direktora sektora za tehničke poslove i trećeokrivljenika kao šef odjela za elektro i strojarsko održavanje u sektoru za održavanje (zaduženi za organizaciju i kontrolu kvalitetnog održavanja elektro i strojarske opreme instalirane na autocestama) tereti da su propustili poduzeti potrebne radnje kako bi se otklonili kvarovi na meteorološkoj stanici na vijaduktu Krpani zbog čega ova nije centru za nadzor prometa dostavljala podatke o stanju kolnika. Sve opisano je rezultiralo prometnom nesrećom koja se dogodila na autocesti A1 na vijaduktu Krpani 30. studenog 2013. i u kojoj su četiri osobe smrtno stradale, a šesnaest je osoba ozlijeđeno.
Ovo državno odvjetništvo je u optužnici predložilo da se četvorici okrivljenika izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili djelatnosti iz članka 71. Kaznenog zakona/11.