Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Ispitan osumnjičenik zbog kaznenih djela povrede prava djeteta i povrede privatnosti djeteta

U Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu je po primitku prijave Policijske uprave  karlovačke ispitan hrvatski državljanin (1957.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo povrede prava djeteta iz članka 177. stavak 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo povrede privatnosti djeteta iz članka 178. stavak 2. Kaznenog zakona. (15. 11. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik točno neutvrđenog dana krajem kolovoza 2014. godine, u Novom Zagrebu, grubo zlostavljao dijete (2002.) odnosno da ga je tijekom tretmana "liječenja" na koji je doveden u pratnji oca i članova uže obitelji, u više navrata vrijeđao, ponižavao, prijetio mu, zastrašivao ga i fizički zlostavljao, udarao ga više puta bičem po stražnjici i desnoj strani lica, tražeći od njega da se pred svima skine i pokaže spolovilo, te pokušavao skinuti dječakove hlače, snažno ga bacio na pod i ponovo bičem više puta jako udario u predjelu leđa i glave. Dječak je zapomagao, molio oca za pomoć, a osumnjičenik je  je cijeli tretman "liječenja" snimao video kamerom, a potom video zapis stavio na Internetski servis "Youtube" čime je činjenice iz osobnog i obiteljskog života djeteta kao i njegov lik i identitet putem društvene mreže i sustava komunikacije na internetu učinio pristupačnim većem broju osoba.
Ovo državno odvjetništvo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu, protiv osumnjičenika podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem zakonskog osnova iz članka 123. stavak 1., 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, a sudac istrage odbio je prijedlog državnog odvjetništva te osumnjičenika pustio na slobodu. Državno odvjetništvo će podnijeti žalbu protiv takve odluke suca istrage.