Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv 44-godišnjakinje i 50-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službe isprave i krivotvorenja isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv hrvatskih državljana (1970. i 1964.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3., 4. KZ/97, kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 2. KZ/97, kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1. KZ/97 i kaznenog djela ovjerovljivanja neistinitog sadržaja iz čl. 315. st. 1. KZ/97. (21. 8. 2014.)

Prvookrivljenici se stavlja na teret da je od 26. lipnja 2009. do 31. prosinca 2012. u svojstvu voditelja računovodstva u jednoj gradskoj ustanovi u više navrata s računa te ustanove prebacila novčani iznos od 1,513.684,60 kuna na svoj tekući i žiro-račun koji je potom prebacivala na račune jednog dobrovoljnog vatrogasnog društva i mjesnog odbora kao i podizala novac u gotovini. Tereti ju se da je radi prikrivanja ove transakcije krivotvorila poslovnu dokumentaciju. Drugookrivljeniku se stavlja na teret da je kao predsjednik tog odbora i društva u više navrata potpisivao virmane za plaćanje omogućivši prvookrivljenici podizanje novca koji je zadržala za sebe. Ujedno, prvookrivljenicu se tereti da je izradila potvrdu o stjecanju stručnog naziva na ime drugookrivljenika koju je on upisao u svoju radnu knjižicu.
Kako je u optužnici stavljen prijedlog da se od okrivljenika oduzme imovinska korist u iznosu od 1,513.684,60 kuna tako je Županijskom sudu u Karlovcu stavljen prijedlog za određivanje privremene mjere radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi od okrivljenika zabranom raspolaganja i otuđenja na nekretninama i pokretninama koje imaju u vlasništvu.