Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Usvojena žalba državnog odvjetništva i ukinuto rješenje suda

Županijski sud u Varaždinu usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici i ukinuo prvostupanjsko rješenje Općinskog suda u Koprivnici kojom je obustavljen kazneni postupak protiv dvoje okrivljenih hrvatskih državljana (1964. i 1951.) zbog kaznenih djela pogodovanja vjerovnika iz čl. 281. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona/97. (27. 5. 2019.)

Okrivljenike se tereti da su kao odgovorne osobe trgovačkog društva iz Koprivnice, za vrijeme blokade računa društva podmirivali vjerovnike gotovinskim plaćanjem iz ostvarenog utrška i time oštetili Republiku Hrvatsku čije se potraživanje od preko 1.300.000,00 kuna zbog toga nije moglo naplatiti.
Županijski sud u Varaždinu vratio je predmet na ponovno odlučivanje jer je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio da ne postoji prijedlog za progon i propustio utvrditi činjenicu kada je počeo teći rok za podnošenje prijedloga za progon. Općinski sud u Koprivnici dužan je, prema odluci višeg suda, pravilno utvrditi bitne činjenice i donijeti novu odluku.