Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Podignuta optužnica protiv J. C. i M. G. zbog zlouporabe položaja i ovlasti krivotvorenja službene isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici je nakon dovršene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv hrvatskih državljanki J. C. (1966.) i M. G. (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. i 1. Kaznenog zakona, sve u svezi čl. 61. KZ-a te protiv vjerodostojnosti isprava krivotvorenjem službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a a sve u svezi čl. 60. KZ-a i u svezi čl. 61. KZ-a. (14. 5. 2010.)

Optužnicom se okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 2003. godine pa sve do sredine 2006. godine radeći kao blagajnice u Sektoru građanstva u jednoj banci u Đurđevcu; a ovlaštene da obavljaju poslove s gotovinom te poslove bezgotovinskog platnog prometa sa građanima i pravnim osobama otvarajući i zatvarajući te vodeći depozite građana; u nakani da se okoriste pomoću šifre koja im je omogućavala pristup i uvid u kunske i devizne račune klijenata, pomoću uplatno-isplatne dokumentacije koju su same sastavljale i koje su potpisivale u ime korisnika određenih računa, ušle i to okrivljena J. C. u 35 računa klijenata, a M. G. u 4 računa. Tereti ih se da su sa tih računa skinule i zadržale za sebe novac odnosno da je J. C. zadržala iznos od 3.083.495,50 kn, a M. G. iznos od 476.389,72 kn.
Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici je u optužnici predložilo primjenu odredbe čl. 82. Kaznenog zakona, tj. oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi.