Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Usvojena žalba državnog odvjetništva i ukinuta presuda suda

Županijski sud u Varaždinu usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom su dvije okrivljene državljanke Republike Austrije (1965. i 1973.) i hrvatski državljanin (1971.) oslobođeni optužbe da su počinili kaznena djela davanja lažnog iskaza iz čl. 305. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona i  prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ-a. (20. 1. 2020.)

Optužnicom se okrivljenike tereti da su na ostavinskoj raspravi kod javnog bilježnika u Đurđevcu svjesno zatajili da je pokojnica, osim njih, imala još dvoje djece, koji su zbog toga bili isključeni iz kruga nasljednika i nisu naslijedili pokojničinu imovinu.
Županijski sud u Varaždinu ukinuo je oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje jer je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenice te donio neosnovanu odluku o oslobađanju okrivljenika od optužbe. Općinski sud u Koprivnici dužan je, prema odluci višeg suda, ponovno provesti glavnu raspravu na kojoj će otkloniti utvrđene nedostatke, ponoviti ranije izvedene dokaze i pravilno ih ocijeniti te donijeti novu odluku.