Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Usvojena žalba državnog odvjetništva i potvrđena optužnica

Županijski sud u Varaždinu usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici protiv prvostupanjskog rješenja Općinskog suda u Koprivnici kojim je bio obustavljen kazneni postupak protiv okrivljenog hrvatskog državljanina (1973.) zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona/97 i preinačio pobijano rješenje tako da je potvrdio optužnicu državnog odvjetništva. (12. 6. 2019.)

Okrivljenika se optužnicom tereti da je u lipnju 2008. godine u Koprivnici, kao direktor trgovačkog društva dogovorio s oštećenikom da će njegov obrt kao podizvođač obaviti za trgovačko društvo keramičarske radove na dva novoizgrađena objekta te mu neistinito obećao da će društvo platiti obrtu obavljene radove nakon što investitor plati radove trgovačkom društvu, jer je unaprijed odlučio da tako neće učiniti, ali mu je oštećenik povjerovao i izvršio sve dogovorene keramičarske radove, pa iako je investitor platio trgovačkom društvu potreban iznos veći od 190.000,00 kuna, nije platio oštećeniku ništa osim iznosa od 20.000,00 kuna i time si pribavio nepripadnu korist od preko 170.000,00 kuna.
Općinski sud u Koprivnici je prethodno rješenjem odbacio tu optužnicu, ali je povodom žalbe državnog odvjetnika Županijski sud u Varaždinu ukinuo takvu odluku i vratio predmet na ponovno odlučivanje. Nakon što je Općinski sud u Koprivnici u ponovnom odlučivanju donio rješenje o obustavi postupka, Županijski sud u Varaždinu nije vratio predmet prvostupanjskom sudu radi donošenja nove odluke, nego je odlučio sam preinačiti takvo rješenje i potvrditi optužnicu.