Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Kutini
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 53-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu

Općinsko državno odvjetništvo u Kutini je 10. prosinca 2014. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske (1961.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1., 2. i 6. Kaznenog zakona/11. (11. 12. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je oko 20,00 sati 12. listopada 2014. upravljao osobnim automobilom lijevom prometnom trakom sjeverne kolničke trake u smjeru zapada na autocesti A-3 Bregana-Zagreb-Lipovac, te da se kod mjesta Bročice, suprotno odredbi članka 12. stavka 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kretao lijevom kolničkom trakom  brzinom između 125-141 km/h, iako su uz sjeverni i južni rub kolničke trake bili postavljeni prometni znakovi koji su upozoravali da se na lijevoj prometnoj traci izvode radovi, da se zabranjuje pretjecanje svih vozila na motorni pogon, predznak za zatvaranje prometne trake i znak ograničenja brzine na 60 km/h.
Uslijed navedenog je u zoni radova (na 128 km + 300 m autoceste), a uočivši na toj traci zaustavljeno osobno vozilo na kojem je vozač tog vozila mijenjao probušenu gumu, počeo kočiti i skretati ulijevo kako bi izbjegao nalet na to vozilo. Pritom je prednjim lijevim bočnim dijelom vozila udario u A. K. (1951.) koja se prethodno izašavši iz ovog vozila nalazila uz lijevi rub kolnika sjeverne kolničke trake te ju odbacio na središnju zelenu površinu, pri čemu je A. Z. zadobila teške tjelesne ozljede od kojih je preminula.