Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu
Podnesena žalba na određivanje mjera opreza protiv 63-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je 28. travnja 2018. ispitalo hrvatskog državljanina (1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje pet kaznenih djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. Kaznenog zakona. (30. 4. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je 63-godišnji osumnjičenik 25. travnja 2018. u jednom mjestu na području općine Pušća; nakon što je dan ranije u svom dvorištu usmrtio svoja četiri psa pa ih zakopao te je istovremeno zakopao i jednog svog živog psa; prijetio da će ubiti svoju prvu susjedu (1970.), a iste joj je prijetnje uputio i dan kasnije mašući pritom sjekirom. Osnovano se sumnja da je takve prijetnje ponovio i 27. travnja 2018. oko pet sati te da je istog dana oko 6,30 sati, pod utjecajem alkohola i držeći ispod jakne za pojasom zataknut nož, prijetio ubojstvom dvjema osobama (1974. i 1983.) kod kojih su na privremeno čuvanje smještena njegova druga dva psa sukladno odluci Općine Pušća.
Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) što sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici nije prihvatila već je osumnjičeniku odredila mjere opreza redovitog javljanja svakog drugog ponedjeljka u mjesecu nadležnoj policijskoj postaji, zabrane približavanja žrtvama na razdaljinu manju od sto metara i zabrane uspostavljanja izravne i neizravne veze sa žrtvama.
Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu podnijelo je protiv navedenog rješenja žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da se pobijano rješenje preinači na način da se osumnjičeniku odredi istražni zatvor.