Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu
Ispitan 62-godišnjak i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu provedena je dokazna radnja prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1957.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ropstva iz članka 105. stavka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela iz članka 118. stavak 2. Kaznenog zakona. (1. 11. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik u točno neutvrđenom vremenu od 7. listopada 2019. do 30. listopada 2019. postupao protivno članku 4. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, odnosno počinio je navedena kaznena djela na štetu 60-godišnjaka, a sve u cilju da uspostavi dominaciju i poslušnost kod 60-godišnjaka koji je narušenog zdravlja i živi sam u teškim socijalnim uvjetima. Osnovano se sumnja da je osumnjičenikovo postupanje kulminiralo 30. listopada 2019. kada je fizički napao oštećenika odnosno udario ga zatvorenom šakom u predjelu trbuha, uslijed čega je oštećenik pao na tlo, a potom ga drškom metle udarao po tijelu i nanio mu teške tjelesne ozljede. Osnovano se sumnja da je osumnjičenik cjelokupnim svojim ponašanjem kod oštećenika izazvao osjećaj ovisnosti, bespomoćnosti i straha za vlastiti život te da je putem drugih osoba oštećeniku prenosio poruke zastrašivanja i prijetnje smrću.
Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je, nakon obavljenog ispitivanja, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članka 123. stavak 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor.