Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu
Odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 69-godišnjakinje

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je, po zaprimljenoj kaznenoj prijavi Policijske uprave zagrebačke, 12. listopada 2018. ispitalo 69-godišnju hrvatsku državljanku zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1., 2. i 6. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ-a. (13. 10. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenica 11. listopada 2018. u Zagrebu, upravljajući osobnim automobilom sjevernim kolnikom Avenije Dubrovnik u smjeru zapada te dolaskom do raskrižja s Adamićevom ulicom, propustila obratiti pažnju na 88-godišnju hrvatsku državljanku koja je kao pješakinja prelazila sjeverni kolnik Avenije Dubrovnik iz smjera juga u smjeru sjevera, zbog čega je naletjela na nju. Pješakinja je pri naletu zadobila višestruke teške tjelesne ozljede opasne po život koje su istoga dana dovele do njenog smrtnog ishoda. Osnovano se sumnja da osumnjičenica nakon prometne nesreće nije pružila pomoć 88-godišnjakinji, iako je to mogla učiniti bez znatnije opasnosti za sebe ili drugoga, već se istim osobnim automobilom udaljila s mjesta nesreće.
Protiv osumnjičenice je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku), što sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici nije prihvatio, te ju je pustio na slobodu i izrekao joj mjere opreza zabrane približavanja određenoj osobi i uspostavljanja ili održavanja veze s određenom  osobom te privremeno oduzimanje dozvole za upravljanje motornim vozilom iz čl. 98. stavak. 1. i  2. točka 4., 5. i 8. Zakona o kaznenom postupku.