Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo Novi Zagreb
Ispitan 21-godišnjak i određena mjera opreza

U Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu provedena je dokazna radnja prvog ispitivanja 21-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, te je osumnjičeniku odredilo mjeru opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom iz članka 98. stavak 1. i 2. točka 8. u vezi s člankom 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku. (26. 7. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je 21-godišnji osumnjičenik 24. srpnja 2019. u 14,30 sati, upravljao teretnim automobilom marke VW Caddy zagrebačkih registarskih oznaka prometnom trakom za ravno i desno sjevernog kolnika Ukrajinske ulice u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s Kombolovom ulicom i Ulicom Božidara Magovca, na kojem se promet upravlja semaforima, a koji su radili automatski i ispravno, osnovano se sumnja da je osumnjičenik, olako držeći da do štetnih posljedica neće doći; protivno odredbi članka 59. stavka 1. točke 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama; ušao u navedeno raskrižje zadržavajući smjer kretanja ravno, u trenutku dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za njegov smjer kretanja. Uslijed toga je prednjim dijelom svog vozila naletio na lijevu bočnu više stražnju stranu osobnog vozila koje se pravilno kretalo prometnom trakom za ravno zapadne kolničke trake Kombolove ulice u smjeru juga, zadržavajući smjer kretanja ravno. Od siline naleta osumnjičenikovo osobno vozilo je u zanošenju naletjelo na rubni kamen u jugoistočnom dijelu raskrižja te potom sletjelo na nogostup u smjeru jugoistoka gdje je prednjim dijelom naletjelo na metalni stupić i nastavilo se nekontrolirano kretati po navedenom nogostupu u smjeru jugoistoka gdje je prednjim desnim dijelom naletjelo na dječja kolica i na drvenu klupu na spomenutom nogostupu, kao i na majku koja je u naručju držala dijete sjedeći u tom trenutku na toj klupi, a potom i na drveni štand u vlasništvu trgovačkog društva. Majka je zadobila teške tjelesne ozljede (višestruki vanjski prijelom desne potkoljenice otvorenog tipa), kao i dijete (subarahnoidalno krvarenje, subduralni hematom te prijeloma parijetalne kosti lijevo i okcipitalne kosti desno).
Osumnjičenom 21-godišnjaku određena je mjera opreza iz članka 98. stavak 1. i 2. točka 8. u vezi s člankom 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku imajući u vidu dob i dosadašnju neosuđivanost.