Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu
Ispitan 33-godišnjak i najavljena žalba protiv rješenja suca istrage

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu ispitalo je hrvatskog državljanina (1986.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz članka 227. stavak 1., 2. i 6. Kaznenog zakona te je podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. (25. 5. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 23. svibnja 2019. u 21,05 sati u Zagrebu, upravljao osobnim automobilom marke BMW serije 3 zapadnom kolničkom trakom Karlovačke ceste u smjeru jugozapada te nakon izlaska iz zavoja u lijevo prošao pored prometnog znaka opasnosti "obilježen pješački prijelaz" i ušao u raskrižje s Pogačićevom i Ščukančevom ulicom, no nailaskom pred obilježeni pješački prijelaz se; protivno odredbi članka 134. stavak 1. i 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama; olako smatrajući da time neće ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu, propustio pješačkom prijelazu približiti sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno kako bi mogao pravodobno zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Uslijed svega navedenog, osnovano se sumnja da je u nastavku opisane vožnje prednjim desnim dijelom vozila naletio na dijete (2012.) koja se u nazočnosti oca već kretala po obilježenom pješačkom prijelazu dolazeći vozaču s njegove lijeve strane. Djevojčica je nakon naleta vozila odbačena na nogostup sa zapadne strane kolnika zadobivši pritom ozljede uslijed kojih je preminula na mjestu nesreće.

Iako je Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu u odnosu na osumnjičenika podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici  mu je odredio mjere opreza, i to obvezno redovito javljanje policijskoj postaji svakog drugog ponedjeljka u mjesecu te mjeru privremenog oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom B kategorije.

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu uložit će žalbu protiv rješenja suca istrage o mjerama opreza.