Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv 43-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je nakon provedenog ispitivanja hrvatskog državljanina (1972.) podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona. (16. 10. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik oko 23,05 sati 13. listopada 2015., pod utjecajem alkohola od 1,45g/kg izazvao prometnu nesreću na kolniku autoceste A3; na dionici od prometnog čvora Buzin u smjeru prometnog čvora Lučko; na način da je automobilom kojim je upravljao naletio na stražnji dio osobnog automobila kojim je upravljao 55-godišnjak. U prometnoj nesreći je 55-godišnjak uslijed zadobivenih tjelesnih ozljeda smrtno stradao na mjestu nesreće.

Sudac istrage odredio je istražni zatvor protiv 43-godišnjaka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) u trajanju od mjesec dana, te je ujedno odredio da se istražni zatvor može zamijeniti jamstvom u visini od 250.000,00 kuna uz dodatni uvjet jamstvu (mjera opreza oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom).
Ovo je državno odvjetništvo podnijelo žalbu protiv rješenja suca istrage zbog neodređivanja istražnog zatvora zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će osumnjičenik ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke (članak 123. st. 1. toč. 2. ZKP-a) kao i zbog odluke suca istrage da se istražni zatvor može zamijeniti jamstvom.