Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu
Određen istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je predložilo, a sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odredio istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika (1985., 1984. i 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona. (29. 1. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su prva dvojica osumnjičenika od rujna 2015. do siječnja 2016. godine na području Zaprešića nabavljali veće količine droge kokain, amfetamin i MDMA koju su dalje preprodavali. Tako su na području grada Korenice jednoj osobi prodali 30,8 grama droge kokain, na području Zaprešića jednoj osobi prodali 8,2 grama droge amfetamin i 30 komada tableta droge MDMA. Prvoosumnjičenik je u Karlovcu prodao četvrtoosumnjičeniku 250 komada tableta MDMA pri čemu je posredovao petoosumnjičenik te u više navrata u Zaprešiću prodao drogu kokain sedmoosumnjičeniku u količinama od 0,5 grama do 3,0 grama.
Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik i sedmoosumnjičenik nabavili i posjedovali najmanje 1199 komada tableta droge MDMA zajedno s većim količinama droge amfetamin i marihuane, te da su drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik početkom studenoga 2015. godine u Zaprešiću prodali jednoj osobi 200 grama droge marihuane i 15 grama droge kokain.

Nakon provedenog ispitivanja svih osam osumnjičenih osoba, Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu podnijelo je 28. siječnja 2016. sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku) te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), dok je u odnosu na drugoosumnjičenika i sedmoosumnjičenika istražni zatvor predložen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).
Prijedlog državnog odvjetništva u cijelosti je prihvaćen te je osumnjičenicima određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.