Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv 48-godišnjaka, 34-godišnjaka i 49-godišnjaka zbog pokušaja iznude i nanošenja teške tjelesne ozljede

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1972., 1985. i 1970.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 1., 3. i 4. u svezi s člankom 34. KZ/11, a protiv prvookrivljenika i zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. u svezi čl. 51. KZ/11. (15. 4. 2020.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su 7. siječnja 2020. oko 20,17 sati, postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju da si pribave protupravnu imovinsku korist, na način da je 49-godišnji okrivljenik s mobilnog telefona nazvao jednog poduzetnika s područja Zaprešića na njegov mobilni telefon, te ga zatražio isplatu određenog novčanog iznosa i pritom mu zaprijetio, a u svezi čega ga je ponovno kontaktirao istog i sljedećeg dana, kao i 10. siječnja 2020. oko 10,00 sati, radi preuzimanja dogovorenog novčanog iznosa, dajući mu upute da se zaustavi na tridesetom kilometru autoceste Zagreb-Rijeka, ispod nadvožnjaka Draganić, gdje su bila ostala dvojica okrivljenika.
Nakon što je oštećenik došao na dogovoreno mjesto ispod nadvožnjaka Draganić u prisustvu  još jedne osobe, 48-godišnji i 34-godišnji okrivljenik su, tereti ih se, u njih uperili pištolje, te im naložili da preskoče zaštitnu ogradu, nakon čega je došlo do fizičkog sukoba i upotrebe sile pri čemu je 34-godišnji okrivljenik drškom pištolja udario u glavu oštećenika, dok je 48-godišnji okrivljenik, u cilju da teško tjelesno ozlijedi osobu koja je bila sa oštećenikom, snažno ju drškom pištolja udario u predjelu ramena, pri čemu je ta osoba zadobila tešku tjelesnu ozljedu. Okrivljenici nisu uspjeli u svojoj namjeri pribavljanja nepripadne koristi jer nije došlo do isplate novca.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora okrivljenicima zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).