Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Ispitan jedan od dvojice osumnjičenika i određen istražni zatvor 35-godišnjaku

U Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu je 19. siječnja 2020., po primitku kaznene prijave Policijske uprave karlovačke, provedena dokazna radnja prvog ispitivanja jednog od dvojice osumnjičenika, hrvatskog državljanina (1985.), zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja iznude iz članka 243. stavka 1., 3. i 4. u svezi članka 34. KZ/11. (20. 1. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je 35-godišnji osumnjičenik 7. siječnja 2020. oko 20,17 sati, zajedno i po dogovoru s drugim hrvatskim državljaninom (1972.) i još jednom nepoznatom osobom; s ciljem da pribavi protupravnu imovinsku korist; s mobilnog telefona nazvao poduzetnika s područja Zaprešića te ga zatražio određeni novčani iznos, navodeći da će ga u protivnom upoznati te da ne mora upoznavati njegovu obitelj, a naknadno ga je ponovno kontaktirao i zatražio predaju novčanog iznosa. Osnovano se sumnja da ga je 10. siječnja 2020. nazvao radi preuzimanja dogovorenog novčanog iznosa kod nadvožnjaka Draganić na autocesti A1, gdje je nakon susreta s poduzetnikom i osobom koja je s njim bila u društvu došlo do međusobnog fizičkog sukoba i uporabe sile od 35-godišnjeg i 48-godišnjeg osumnjičenika prema poduzetniku i osobi koja je s njim bila u društvu uz korištenje pištolja i neutvrđenog oružja. Tom je prilikom osoba koja je bila u društvu poduzetnika zadobila tešku tjelesnu ozljedu.
Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu prijedlog za određivanje istražnog zatvora za 35-godišnjeg osumnjičenika zbog postojanja opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na sudionike događaja te opasnosti ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).
Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu u cijelosti je prihvatio prijedlog i 35-godišnjem osumnjičeniku odredio istražni zatvor temeljem navedenih zakonskih osnova.