Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Ispitana 42-godišnjakinja zbog kaznenih djela povrede djetetovih prava i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, protiv hrvatske državljanke (1978.) zbog osnova sumnje na počinjenje tri kaznena djela povrede djetetovih prava iz  članka 177. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja okrivljenice. (7. 4. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je 42-godišnjakinja od 15. rujna 2019. do danas, u jednom gradu na području Primorsko-goranske županije, grubo zanemarila svoje roditeljske dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja u odnosu na troje maloljetne djece (2009., 2005. i 2004.).
Osnovano se sumnja da nije vodila brigu niti je poticala djecu na izvršavanje školskih obaveza i odlazaka na svakodnevnu nastavu, niti se odazivala na osobne informacije i roditeljske sastanke uslijed čega su djeca ponavljala razrede osnovne škole te su se uslijed odgojne zapuštenosti odala činjenju kaznenih djela zbog čega su intervenirale stručne službe i djelatnici nadležnog centra za socijalnu skrb s kojima okrivljenica nije surađivala te je odbila realizaciju smještaja i boravka jednog djeteta u stručnu ustanovu. Općinski sud u Rijeci je u odnosu na dijete (2005.) odredio privremenu mjeru smještaja u nadležnu instituciju radi njegove zaštite od daljnjeg ugrožavanja njegovog razvoja.
Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).