Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 67-godišnjaka zbog pronevjere i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 24. lipnja, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1953.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela pronevjere iz članka 233. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11 i produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 29. stavak 1. i 2. KZ/11. (30. 6. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 1. rujna 2007. do 31. svibnja 2009. u mjestima na području grada Imotskog, kao zaposlenik trgovačkog društva koje je u svom vlasništvu imalo dvije benzinske postaje kroz koje je obavljalo svoju registriranu djelatnost i ostvarivalo prihode, u više navrata za sebe zadržavao dijelove dnevnog utrška pa je tako ukupno za sebe zadržao iznos od 172.313,81 kunu, na štetu tog trgovačkog društva. Okrivljenik je radio na radnom mjestu na kojem je bio dužan cjelokupni ostvareni gotovinski dnevni utržak od prodaje nafte i njenih derivata, kao i ostalih prodajnih artikala u tim benzinskim postajama, preuzimati od tih postaja te ga potom polagati na poslovni račun trgovačkog društva.
Tereti ga se i da je u sklopu svog radnog mjesta bio dužan za svaki radni dan za obije benzinske postaje sastavljati i svojim potpisom ovjeravati poslovni dokument naziva "Dnevni obračun prodaje i specifikacija slipova za karticu" pa je u, nakani prikrivanja prethodno opisanog zadržavanja dijela dnevnog utrška, u spomenuti dokument za pružene usluge naplaćene u gotovini unosio brojeve bankovnih kartica kojima kupci nisu obavili plaćanje nafte i naftnih derivata te ostalih prodajnih artikala. Navedeno je činio kako bi stvorio privid da je pružena usluga umjesto gotovinom plaćena putem bankovne kartice, a potom je, tereti ga se, tako skriveno izmijenjene podatke ovjeravao svojim potpisom i odnosio u knjigovodstveni servis u Imotskom, koji je za predmetno trgovačko društvo vodio knjigovodstvene i financijske usluge, a temeljem tih su dokumenata obavljana knjiženja u poslovnim knjigama trgovačkog društva.