Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 36-godišnji osumnjičenik i određen istražni zatvor

Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitala je državljanina Republike Hrvatske (1984.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona/11. (16. 9. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 36-godišnjak 13. rujna 2020. oko 15,40 sati u mjestu Okrug Gornji, uporabom šibica zapalio vatru koja se neposredno približila obiteljskim kućama pri čemu je plamen zahvatio PVC prozor jedne od njih. Vatra se potom proširila iz uvale Racetinovac prema predjelu Pivetova Glavica i predjelu Planikovica pri čemu je izgorjelo devet hektara borove šume, makije i niskog raslinja. Požar je ugašen pravovremenom intervencijom vatrogasnih službi oko 17,50 sati.
Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 36-godišnjak istoga dana oko 18,00 sati na šumskom putu u mjestu Okrug Gornji, na četiri mjesta uporabom šibica zapalio vatru na području lakozapaljivom suhom travom i niskim raslinjem i borovom šumom te u neposrednoj blizini obiteljskih kuća. U požaru je izgorjela borova šuma i nisko raslinje nakon čega se vatra dalje proširila, a požari su ugašeni pravovremenom intervencijom vatrogasnih službi u 19,50 sati.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je taj prijedlog i protiv osumnjičenog 36-godišnjaka odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.