Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnesena žalba protiv presude Općinskog suda u Varaždinu

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1969.) proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 6. u vezi st. 2. i st. 1. Kaznenog zakona. (18. 4. 2019.)

Okrivljenik je oglašen krivim da je 6. veljače 2016. kod mjesta Hrastovsko upravljao teretnim vozilom na način da je u raskrižju oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu kojim je upravljala 46-godišnja oštećenica i time izazvao sudar u kojem je oštećenica smrtno stradala.
Presudom je okrivljenik osuđen djelomičnom uvjetnom osudom, time da mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, dok se dio kazne u trajanju od jedne godine neće izvršiti ako okrivljenik u vremenu provjeravanja od tri godine ne počini novo kazneno djelo.
Žalbom se pobija odluka suda o kazni. Državno odvjetništvo smatra da je izrečena sankcija zatvora preblaga, jer je sud precijenio značaj olakotnih okolnosti te zanemario važnost otegotnih okolnosti u vidu težine samog djela, grubog kršenja prometnih propisa i izražene potrebe generalne prevencije prometnih delikata.