Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnesen prijedlog za izricanje maloljetničke sankcije prema četiri maloljetnika i doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave u odnosu na dvojicu maloljetnika i 21-godišnjaka

Povodom kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Policijske postaje Vinkovci s ispostavom Markušica, a nakon provedenih dokaznih radnji i pribavljenih podataka, ovo je državno odvjetništvo podnijelo vijeću za mladež Općinskog suda u Vukovaru prijedlog za izricanje maloljetničke sankcije prema četiri maloljetnika (2001., 2000., 2002. i 2001.) zbog kaznenog djela sudjelovanje u tučnjavi iz čl. 122. st. 1. Kaznenog zakona; dok je u odnosu na dvojicu prijavljenih maloljetnika (2002. i 2001.), temeljem čl. 70. Zakona o sudovima za mladež doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave zbog navedenog kaznenog djela jer iz provedenih dokaznih radnji i pribavljenih podataka ne proizlazi da bi maloljetnici na bilo koji način sudjelovali u tučnjavi, niti da bi poticali ili bodrili sudionike u tučnjavi. (6. 3. 2019.)

Prijedlogom za izricanje maloljetničke sankcije maloljetnicima se stavlja na teret da su 22. kolovoza 2018. oko 01,42 sata u Vinkovcima, gdje su zajedno s još dvojicom maloljetnika i devet odraslih osoba, putem društvenih mreža dogovorili međusobni fizički obračun kao osvetu zbog prethodnog sukoba u Rokovcima, nakon kraće verbalne prepirke međusobno se naguravali i zadavali si više udaraca rukama i nogama u razne dijelove tijela, a tijekom navedenog sukoba jedan je od sudionika tučnjave (1997.) zadobio osobito tešku tjelesnu ozljedu opasnu po život.
Temeljem čl. 206. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku doneseno je rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv prijavljenog 21-godišnjaka koji je sudjelujući u navedenoj tučnjavi zadobio osobito tešku tjelesnu ozljedu, jer iz rezultata provedenih vještačenja i ostalih provedenih dokaznih radnji i pribavljenih podataka ne proizlazi da bi bilo koji drugi sudionik tučnjave osim navedenog zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a kako je teška tjelesna ozljeda druge osobe objektivni uvjet kažnjivosti za prijavljeno kazneno djelo, to stoga ne proizlazi da bi u njegovim radnjama bila ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 122. st. 1. Kaznenog zakona.
U odnosu na ostale prijavljene odrasle osobe u svezi navedene tučnjave i nadalje je tijeku istraga zbog kaznenih djela osobito teška tjelesna ozljeda iz čl. 119. st. 1. i 3. Kaznenog zakona i dr.