Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podignuta optužnica protiv 51-godišnjaka i pravne osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1964.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja povredom prava na rad iz čl. 131. st. 3. Kaznenoga zakona te protiv pravne osobe iz Zadra zbog počinjenja kaznenog djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja povredom prava na rad iz čl. 131. st. 3. Kaznenog zakona u vezi sa čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (18. 11. 2015.)
Prvookrivljenika se tereti da je 8. svibnja 2015. u Zadru kao odgovorna osoba u pravnoj osobi iz Zadra, nakon što je pravna osoba 30. travnja 2015. zaprimila presudu Županijskog suda u Zadru kojom je postala pravomoćna presuda Općinskog suda u Zadru u dijelu da je pravna osoba dužna u roku od osam dana oštećenika vratiti na radno mjesto redovitog profesora na jednom odjelu te pravne osobe; iako je kao odgovorna osoba donio rješenje od 5. svibnja 2015. da ga vraća na to radno mjesto; nije ga i praktično-stvarno vratio na radno mjesto na kojem bi predavao odnosno bio nositelj i izvoditelj nastave bilo kojeg predmeta pa niti u tom odjelu. Tereti ga se da je već 8. svibnja 2015. donio odluku o nerasporedu djelatnika kojom je utvrdio da nije moguće postupiti po citiranim presudama te istoga dana kada je zaprimio drugostupanjsku presudu donio i odluku o zabrani pristupa oštećenog u prostorije pravne osobe.
Pravnu osobu se tereti da je kaznenim djelom koje je počinio prvookrivljenik kao odgovorna osoba povrijedilo dužnost na štetu oštećenika.