Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 58-godišnjakinje

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je 28. rujna, po zaprimljenoj kaznenoj prijavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i posebnog izvješća Policijske postaje Samobor, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 58-godišnje hrvatske državljanke zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona. (2. 10. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2018. u Samoboru; u nakani da si pribavi znatnu nepripadnu materijalnu dobit; nakon smrti ženske osobe s kojom je stanovala u kućanstvu u Samoboru, svjesno propustila izvijestiti nadležni zavod za mirovinsko osiguranje o smrti te osobe te je temeljem punomoći za raspolaganje sredstvima po tekućem računu koju joj je izdala ta ženska osoba za svog života, nakon njezine smrti podizala mirovinu koju je isplaćivao zavod. Osnovano se sumnja da je okrivljenica na taj način nepripadno podignula novčani iznos od ukupno 145.893,57 kuna oštetivši za navedeni iznos Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.
Tijekom istrage prikupit će se potrebni dokazi temeljem kojih će se donijeti meritorna državnoodvjetnička odluka u ovom predmetu.