Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Proveden očevid, ispitan 20-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 1. listopada 2016. provelo očevid na mjestu prometne nesreće koja se dogodila istog dana u 03,34 sati te je 2. listopada 2016. ispitalo hrvatskog državljanina (1996.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona. (3. 10. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 20-godišnjak, pod utjecajem alkohola i zbog toga bitno smanjenih vozačkih sposobnosti, 1. listopada 2016. u 03,34 sati upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka južnim kolnikom Kišpatićeve ulice u Zagrebu od zapada prema istoku. Osnovano se sumnja da je zbog alkoholiziranosti propustio prilagoditi brzinu kretanja prometnim uvjetima i nailasku u desni nepregledni zavoj pa je izgubio nadzor nad vozilom i u zanošenju prilikom izlaska iz zavoja naletio na rubni kamen. Nastavio se nekontrolirano kretati po nogostupu i stražnjim lijevim dijelom vozila udario u stup javne rasvjete. Od siline udarca iz osobnog je automobila, kojim je upravljao okrivljenik, ispao putnik te zadobio teške i po život opasne tjelesne ozljede uslijed kojih je preminuo u bolnici.

Ovo državno odvjetništvo je 2. listopada 2016. ispitalo osumnjičenika i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njega zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenog kaznenog djela te je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložilo da protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage je prihvatio prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor kako je predloženo.