Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Predložena i izrečena kazna primjerena je okolnostima u konkretnom slučaju

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je 28. svibnja 2019. optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona, te je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu 28. siječnja 2020. provedena rasprava na kojoj je, nakon provedene rasprave, sud donio presudu kojom je okrivljenika osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest mjeseci i koju je sud zamijenio radom za opće dobro na slobodi. (31. 1. 2020.)
Radi točnog informiranja javnosti ukazujemo da nije točan navod objavljen u članku jednog dnevnog lista povodom spomenute presude, a u kojem se zaključuje da se "sin bivšeg šefa POE nagodio s tužiteljstvom" u kaznenom predmetu koji se protiv njega vodio na raspravi održanoj 28. siječnja 2020. na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.
Naglašavamo kako državno odvjetništvo nije s okrivljenikom postiglo nagodbu sukladno čl. 361. Zakona o kaznenom postupku. Državno odvjetništvo je uvažilo sve relevantne okolnosti za odmjeravanje kazne (mlada životna dob, dosadašnja kaznena neosuđivanost, redovito školovanje, manja količina droge, droga nije prodana), i nakon što je okrivljenik na raspravi u cijelosti priznao počinjenje kaznenog djela i izrazio kajanje, predložilo sudu da okrivljeniku izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedanaest mjeseci. Navedena kazna zatvora potom je zamijenjena radom za opće dobro, sukladno čl. 55. Kaznenog zakona te će sud, ako okrivljenik svojom krivnjom ne izvrši rad za opće dobro, odmah donijeti odluku kojom će odrediti izvršenje izrečene kazne zatvora. 
Slijedom svega navedenog, državno odvjetništvo tako izrečenu kaznu smatra odgovarajućom i primjerenom u konkretnom slučaju, te na presudu neće podnositi žalbu.
Predložena i izrečena kazna primjerena je okolnostima u konkretnom slučaju i nema nikakve veze s time tko je optuženikov otac kako se to sugerira u citiranom članku dnevnog lista.