Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog povreda slobode odlučivanja birača

Nakon provedenih opsežnih izvida i brojnih dokaznih radnji; a povodom kaznene prijave saveza udruga jedne nacionalne manjine; Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1973.) i hrvatske državljanke (1961.) zbog počinjenja ukupno 14  kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača iz članka 333. KZ/11, dok je u odnosu na troje hrvatskih državljana (1975., 1981. i 1964.) zbog istog kaznenog djela kaznena prijava odbačena. (18. 11. 2016.)

Optužnicom se prvookrivljenika i drugookrivljenicu tereti da su u kolovozu i rujnu 2016. godine, na području Baranje; uz obećanje i plaćanje novčanih nagrada te prijetnje da će im biti oduzeta socijalna pomoć; utjecali na 14 osoba da se u uredu državne uprave izjasne kao pripadnici jedne nacionalne manjine, kako bi na predstojećim parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor bili upisani kao glasači na listi te nacionalne manjine i kako bi glasovali na izborima za određenog kandidata na izbornoj listi te manjine. Nagovorene osobe su to i učinile te su im okrivljenici prije i nakon glasovanja dali obećane novčane iznose.

U odnosu na troje prijavljenih hrvatskih državljana, od kojih je jedan i osoba za koju su prvookrivljenik i drugookrivljenica nagovarali druge da glasaju, kaznena prijava je odbačena jer nakon provedenog kriminalističkog istraživanja nije utvrđeno da bi navedene osobe silom, prijetnjom ili podmićivanjem utjecali na birače da na parlamentarnim izborima glasuju na određeni način.