Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1970., 1988. i 1958) i protiv dvije pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 3. u vezi s člankom 215. stavak 2. i 3. KZ/11. (26. 4. 2016.)

Prvookrivljenika (kao ovlaštenika izvođača radova četvrtookrivljenog trgovačkog društva iz Slavonskog Broda i inženjera gradilišta), drugookrivljenika (kao voditelja sušare i ovlaštenika zaštite na radu i zaštite od požara petookrivljenog trgovačkog društva iz Osijeka) i trećeokrivljenika (kao stručnjaka za zaštitu na radu i zaštitu od požara petookrivljenog trgovačkog društva iz Osijeka) se tereti da su od 11. do 13. prosinca 2013., u Osijeku počinili navedeno kazneno djelo. Tereti ih se da su kao odgovorne osobe za izvođenje radova demontaže metalne nadstrešnice na skladištu petookrivljenog trgovačkog društva, prilikom obavljanja radova plinskim rezačem s otvorenim plamenom; iako svjesni da je predmetno skladište visoko rizično za nastanak požara; lakomisleno propustili poduzeti propisane mjere za zaštitu od požara i eksplozije, zbog čega je došlo do požara u skladištu i nastanka štete za petookrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 2,842.263,36 kuna.
Četvrtookrivljeno trgovačko društvo i petookrivljeno trgovačko društvo se tereti da su, zbog propusta svojih odgovornih osoba, postupili suprotno propisima zaštite na radu i zaštite od požara i time izazvali štetu velikih razmjera.