Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Odbačena kaznena prijava protiv Vojislava Stanimirovića

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je na osnovi članka 206. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku odbacilo kaznenu prijavu Karoline Vidović Krišto i Josipa Jurčevića protiv hrvatskog državljanina Vojislava Stanimirovića (1953.) zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika iz članka 121. u vezi s člankom 20. OKZ-a RH i  ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. OKZ-a RH. (29. 9. 2016.)

Kaznenom prijavom osumnjičenika se sumnjičilo da je 2. svibnja 1991. u Borovu Selu aktivno sudjelovao u mučenju i ubijanju 12 hrvatskih policajaca ranjenih u oružanom sukobu, da je u listopadu 1991. u Tovarniku sudjelovao u odvođenju ranjenog hrvatskog vojnika nakon čega je on ubijen te da je 20. studenoga 1991. u bolnici u Vukovaru sudjelovao u odvođenju ranjenika iz bolnice. Ujedno, sumnjičilo ga se da je 18. listopada 1991. u Lovasu sudjelovao u odvođenju mještana Lovasa u minsko polje kako bi ga očistili od mina nakon čega su srpske snage pucale iz vatrenog oružja u njih i usmrtile 21 osobu, a ranile 14 osoba.

Tijekom provođenja izvida ispitan je osumnjičenik te veći broj svjedoka očevidaca inkriminiranih događaja, obavljen je uvid u spise kaznenih predmeta vođenih protiv počinitelja ovih događaja (o čemu smo ranije objavljivali priopćenja), pribavljena je dokumentacija od Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu i od Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Analizom ovako prikupljenih podataka i dokaza nije potvrđena osnovana sumnja da je osumnjičenik počinio navedena kaznena djela niti bilo koja druga kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti te je stoga kaznena prijava protiv njega odbačena.