Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog teškog ubojstva i poticanja na teško ubojstvo

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana, i to protiv prvookrivljenika (1980.) zbog počinjenja dva kaznena djela teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 4. i iz čl. 91. toč. 5. KZ/97 te protiv drugookrivljenika (1980.) zbog poticanja na teško ubojstvo iz čl. 91. toč. 4. u vezi s čl. 37. KZ/97 i zbog međunarodne prostitucije iz čl. 178. st. 1. KZ/97. (3. 1. 2014.)

Drugookrivljenika se tereti da je 2004. godine u Osijeku nagovorio prvookrivljenika da liši života oštećenika (1966.) uz obećanje isplate većeg novčanog iznosa, predavši mu pri tome točno neutvrđeni novčani iznos na ime predujma. Pristajući na to, prvookrivljenik je u noći 27./28. ožujka 2004. u Osijeku, iz vatrenog oružja ispalio u oštećenika više hitaca nanijevši mu teške i po život opasne ozljede od kojih je preminuo. Tijekom počinjenja ovog kaznenog djela, budući da se uz navedenog oštećenika s njim zatekla i oštećenica (1978.), u cilju sprječavanja otkrivanja da je on počinitelj tog djela, prvookrivljenik je i u nju ispalio više hitaca iz vatrenog oružja zadavši joj teške i po život opasne ozljede od kojih je preminula.
Ujedno, postoji osnova sumnje da je drugookrivljenik 4. travnja 2012. na području Srbije i u jednoj vikendici u Baranji; radi ostvarivanja vlastite koristi sklapanjem poslova sa poslovnim partnerima svog trgovačkog društva; nagovorio dvije državljanke Republike Srbije da radi pružanja seksualnih usluga uz novčanu naknadu dođu u Republiku Hrvatsku, organizirao njihov prijevoz, stvorio uvjete za nesmetano pružanje tih usluga te im unaprijed platio određeni novčani iznos.
Predloženo je da se protiv prvookrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela, a protiv drugookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.