Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog krivotvorenja službene isprave i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz članka 312. stavak 1. KZ-a/97 i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a/11. (4. 7. 2016.)
Optužnicom se okrivljenika tereti da je u prosincu 2012. godine kao čelnik jedinice lokalne samouprave (grad); znajući da četiri zakupnika poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske nisu u cijelosti ili djelomično platili zakupninu za to poljoprivredno zemljište; naložio voditeljici pravne službe tog grada da za njih sastavi potvrde kako su oni u cijelosti platili zakupninu. Tereti ga se da je potom te potvrde; svjestan neistinitog sadržaja u njima; potpisao i ovjerio pečatom tog grada a zatim su te potvrde bile izdane predmetnim zakupcima.
Tereti ga se i da je u travnju i svibnju 2013. godine, u istom gradu i u istom svojstvu, naložio odjelu za financiranje tog grada da za devet osoba sastave izjave o podmirenju dospjelih obveza s osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta te i njih potpisao i ovjerio u ime tog grada, iako je znao da te obveze nisu u cijelosti ili djelomično podmirene. Navedene izjave su bile dostavljene Agenciji za poljoprivredno zemljište u svrhu sklapanja novih ugovora o privremenom korištenju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.