Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Određen istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika

Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je kaznenu prijavu protiv četiri mađarska državljana (1992., 1975., 1970. i 1966.) i jedne pravne osobe sa sjedištem u Osijeku zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pranja novca iz članka 265. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona/11. (5. 10. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 1. lipnja 2017. do 3. listopada 2017., u Osijeku, u cilju prikrivanja nezakonitog porijekla novca, osnovali trgovačko društvo sa sjedištem u Osijeku kako bi na račun tog trgovačkog društva uplaćivali novac pribavljen kaznenim djelom računalne prijevare, pa kad je na račun tog društva uplaćen novčani iznos od 595.164,19 kuna koji potječe od kaznenog djela računalne prijevare na štetu trgovačkog društva iz Velike Britanije, dio novca u iznosu od 85.604,37 kuna su podigli, dok im je ostatak novca banka odbila isplatiti zbog sumnje da se radi o novcu pribavljenom kaznenim djelom.
Prvoosumnjičenik se ne nalazi na teritoriju Republike Hrvatske, dok su drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik uhićeni i ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, te im je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.