Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 53-godišnjaka i trgovačkog društva zbog pranja novca i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1963.) i trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca iz članka 265. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona/11 i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavka 1. KZ/11. (7. 3. 2016.)

Prvookrivljenika se tereti da je od 28. prosinca 2012. do 22. siječnja 2015. u Osijeku u dogovoru s direktorom stranog trgovačkog društva osnovao okrivljeno trgovačko društvo radi nezakonitog izvlačenja novca iz tog stranog društva. U ostvarenju zajedničkog dogovora, kao direktor okrivljenog društva je ispostavio stranom društvu ukupno jedanaest neistinitih izlaznih računa na ime nepostojećih usluga, temeljem kojih je direktor stranog društva na račun domaćeg društva uplaćivao veće iznose novca. Sukladno ranijem dogovoru, veći dio ovako dobivenog novca uplatio je na privatni račun direktora stranog društva, a dio u iznosu od 516.007,44 eura zadržao je za sebe. 
Predloženo je oduzimanje navedenog novca u korist Republike Hrvatske budući da se radi o imovinskoj koristi ostvarenoj kaznenim djelom. Prethodno je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku na temelju prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku donio rješenje kojim je privremeno oduzeo 516.007,44 eura koji su se nalazili na računu prvookrivljenika.