Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ispitana dvojica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske podnijelo je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana (1955. i 1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (7. 12. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik (1955.) 22. rujna 1991. godine u Vukovaru, tijekom oružane agresije JNA i neprijateljskih paravojnih formacija na grad, nakon što su navedene snage zauzele vukovarsko naselje Petrovu goru i dijelove naselja Sajmište, kao pripadnik TO Petrova gora; protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila; sudjelovao u protuzakonitom lišavanju slobode i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti koji su odvođeni iz njihovih kuća u okupiranom dijelu grada. Osnovano se sumnja da je, nakon što je u štabu TO Petrova gora u Ulici Svetozara Markovića 195, u podrumskim prostorijama zatočen veći broj civila među kojima i Z. M. (1961.) i I. P. (1932.), zajedno s još jednim pripadnikom TO Petrova gora, u zasebnu prostoriju odvodio pojedine zatočenike radi njihovog ispitivanja i zlostavljanja gdje je prilikom ispitivanja tukao I. P. (1932.) pri čemu mu je stavio omču od užeta oko vrata i gušio ga zatezajući omču te mu prijetio da će ga zaklati prelazeći mu vrhom oštrice noža u predjelu vrata. Nakon što je iz navedene prostorije izveden I. P. (1932.) te u nju doveden Z. M. (1961.), prvoosumnjičenik je tijekom ispitivanja zlostavljao i njega zadajući mu udarce rukama i nogama po glavi i tijelu te mu također stavio omču užeta oko vrata koju je stezao sve dok ovaj ne bi počeo gubiti svijest istovremeno ga udarajući nogama u predjelu bubrega.

Postoji osnovana sumnja da je drugoosumnjičenik (1954.) od sredine rujna do početka listopada 1991. godine u Vukovaru, tijekom oružane agresije JNA i neprijateljskih paravojnih formacija na grad, nakon što su navedene snage zauzele vukovarsko naselje Petrovu goru i dijelove naselja Sajmište, kao pripadnik TO Petrova gora; protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila; zajedno s više drugih pripadnika TO Petrova gora sudjelovao u nezakonitim uhićenjima i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti koji su bili na okupiranom području, odvodio ih iz njihovih kuća i držao zatočene na više lokacija na Petrovoj gori. Iz više obiteljskih kuća na Sajmištu je 15. rujna 1991. uz prijetnju oružjem nasilno izveo M. G. (1945.) i njegovog sina M. G. (1969.), J. P. (1941.) i njegovog sina Z. P. (1973.), A. B. (1937.) i petnaestogodišnjeg M. M. (1976.), te ih zatvorio u podrum svoje obiteljske kuće, a nakon toga ih zajedno s više drugih pripadnika TO Petrova gora zlostavljao na način da ih je tukao pendrekom i oguljenim strujnim kablom po svim dijelovima tijela. Osnovano se sumnja da je nakon nekoliko dana, nakon što su M. G. (1945.) i njegov sin M. G. (1969.) iz podruma njegove obiteljske kuće odvedeni i zatočeni u podrumu obiteljske kuće u Ulici Svetozara Markovića 213, zajedno s još jednim pripadnikom teritorijalne obrane, uz prijetnju oružjem sproveo ih u ulicu Sajmište gdje su morali zakapati tijela ubijenih osoba. U vrijeme dok su M. G. (1945.) i M. G. (1969.) sahranjivali tijelo nepoznate ubijene osobe, u trenutku nailaska više pripadnika različitih paravojnih formacija, koji su zastali na tom mjestu, radi zabave prisutnih i iživljavanja, drugoosumnjičenik je naredio M. G. (1945.) i M. G. (1969.) da prekinu s radom i stanu mirno uza zid, izvadio pištolj i usmjerio ga prema njima te ispalio više hitaca iz pištolja pucajući im oko glava, što je izazvalo oduševljenje i smijeh prisutnih rezervista i teritorijalaca.

Obojica osumnjičenika su ispitana u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku te je protiv njih istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i zbog teških okolnosti počinjenja kaznenih djela za koja je propisana kazna dugotrajnog zatvora.