Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ispitani osumnjičenici i predloženo određivanje istražnog zatvora

Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku, policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske podnijeli su ovom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv četvero hrvatskih državljana (1960., 1952., 1993. i 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 1. i 2. KZ/11. (8. 12. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik, u Veri, unutar obiteljske kuće, točno neutvrđenog dana nabavio i držao do 7. prosinca 2016. eksplozivne tvari, streljivo i vatreno oružje. Pretragom je kod njega pronađeno te oduzeto jedan ručni bacač, sedam različitih ručnih bombi, dvanaest tromblonskih mina, preko tri tisuće  komada raznog streljiva, šest spremnika za automatske puške, dva vojnička rapa sa osam pripadajućih spremnika, jedna vojna puška M-24 i jedna vojna puška M-48.
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik prodao drugoosumnjičeniku razna eksplozivna sredstva i najmanje jednu vojnu pušku, a osnovano se sumnja da je drugoosumnjičenik u Osijeku, nakon što je od prvoosumnjičenika i trećeosumnjičenika kupio razna eksplozivna sredstva i vatreno oružje, te na za sada neutvrđeni način pribavio još takvih sredstva, prodavao ih i to najmanje trojici kupaca s područja Republike Hrvatske. Također ga se sumnjiči da je u podrumskim prostorijama zgrade u Osijeku, vikendice u Pokupskom i svom osobnom automobilu, točno neutvrđenog dana nabavio i do 7. prosinca 2016. neovlašteno držao četiri puške, dva pištolja, jednu cijev za strojnicu, jedan bajunet za pušku, pet spremnika za vatreno oružje, pet raznih dijelova pušaka, četiri prigušivača, preko tisuću komada raznog streljiva, jednu ručnu bombu, dvije detonatorske kapisle, 300 grama eksploziva TNT i jednu protupješačku minu s upaljačem. Sve navedeno oduzeto je od drugoosumnjičenika. 
Osnovano se sumnja da je trećeosumnjičenik, uz to što je prodavao drugoosumnjičeniku eksplozivna sredstva i vatreno oružje, u Ćelijama, unutar obiteljske kuće, točno neutvrđenog dana nabavio i do 7. prosinca 2016. neovlašteno držao eksplozivne tvari, streljivo i vatreno oružje. Pretragom je kod njega pronađeno, te oduzeto preko dvije tisuće komada raznog streljiva vojnog porijekla, jedan spremnik za automatsku pušku, dva spremnika za vojni snajper, 20 inicijalnih kapisli za sporogoreći štapin, te malokalibarska puška sa užlijebljenim cijevima. Osnovano se sumnja da je četvrtoosumnjičenik, u Veri, unutar obiteljske kuće, držao dvije vojničke poluautomatske puške, jednu automatsku pušku i dva komada vojničkih bajuneta za pušku M-48. Navedeno oružje i bajuneti su oduzeti od četvrtoosumnjičenika.

Sva četvorica osumnjičenika su uhićeni, a nakon njihovog ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.