Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv troje hrvatskih državljana

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv troje hrvatskih državljana, i to protiv prvookrivljenika (1961.) zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ/97 i kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. KZ/97, protiv drugookrivljenika (1943.) zbog kaznenog djela pomaganja u krivotvorenju službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. uz primjenu članka 38. KZ/97 i protiv trećeokrivljenice (1953.) zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ/97. (10. 10. 2014.)

Prvookrivljenika se kao ravnatelja jedne zdravstvene ustanove i trećeokrivljenicu kao rukovoditeljicu odjela financijskih i računovodstvenih poslova te ustanove tereti da su od točno neutvrđenog dana sredinom 2007. do 31. listopada 2012. u Osijeku; u nakani da prvookrivljeniku pribave veliku nepripadnu imovinsku korist isplatom neosnovano uvećanih plaća, iako oboje svjesni da je on sklopio ugovor o radu s pola radnog vremena te pod tim uvjetima se smije isplaćivati stimulacija na plaću; protivno važećim propisima naložili podređenim službenicima da mu se isplaćuje puna plaća uvećana za nepripadajuće stimulacije. Takvim obračunom i isplatom neto plaća pribavljena mu je protupravna imovinska korist u iznosu od 697.343,49 kune, a ustanova je oštećena za ukupno 1,761.963,46 kune na ime neosnovano uvećanih i isplaćenih bruto plaća.
Ujedno, točno neutvrđenog dana od 12. svibnja 2009. do kolovoza 2012. godine u Osijeku; sukladno dogovoru i zajednički; prvookrivljenog ravnatelja zdravstvene ustanove se tereti da je u nakani da prikrije prethodno opisano djelo, sastavio i pečatom ustanove ovjerio dokument u kojem se neistinito navodi kako je upravno vijeće donijelo odluku da mu se odobrava isplata plaće za puno radno vrijeme. Nakon toga je drugookrivljeni tadašnji predsjednik upravnog vijeća potpisao ovu odluku iako su obojica znala da ona nije donesena na sjednici upravnog vijeća. Navedeni dokument prvookrivljenik je predočio kao istinit ovlaštenim radnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje tijekom nadzora poslovanja kojeg su u kolovozu 2012. godine provodili u toj ustanovi.