Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijeta žalba protiv presude kojom je M. M. osuđen zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je podnijelo žalbu protiv presude Županijskog suda u Osijeku kojom je hrvatski državljanin M. M. (1947.) osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (11. 4. 2012.)

Naime, optuženik je proglašen krivim da je 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi; nakon što su prilikom redovne ophodnje pripadnici tih postrojbi zarobili policajce Policijske uprave Osijek Z. M. (1959.) i D. K. (1968.) pri čemu su zarobljenici zadobili od vatrenog oružja teške tjelesne ozljede; bez pružanja neophodne medicinske pomoći vezane ih zatočio, a zatim protivno, odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, zajedno s drugim pripadnicima ovih postrojbi prekrio im glave dekama te im stavljao bajunet pod vrat i tukao ih letvama, rukama i nogama po tijelu, uslijed čega su trpili snažnu bol i zadobili nove tjelesene ozljede.
Smatrajući da navedena kazna nije primjerena težini počinjenog djela i kaznenopravnoj odgovornosti optuženika predložili smo Vrhovnom sudu RH da ovu kaznu preinači tako da optuženika osudi na kaznu zatvora u duljem trajanju.