Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 53-godišnjaka zbog zlouporaba i krivotvorenja

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona/11, zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. KZ/11 i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. stavku 1. i 2. KZ/11. (11. 6. 2018.)

Okrivljenika se tereti da je od 1. siječnja 2005. do 31. srpnja 2015. u Donjem Miholjcu, kao odgovorna osoba jednog društva, zadužen sukladno statutu društva provoditi operativne poslove i djelatnosti; u nakani da si pribavi veliku imovinsku korist isplatom neosnovano uvećanih plaća, suprotno članku 5. relevantnog Pravilnika o unutarnjem ustroju i načinu rada; iako je radio redovno tjedno radno vrijeme u prvoj smjeni, a iznimni uvjeti za rad u drugim smjenama nisu ostvareni, neistinito prikazivao da je obavljao rad u drugoj smjeni nedjeljom, državnim blagdanom i u neradne dane u rasporedu smjena za profesionalno uposlene djelatnike društva i u evidencijama i pregledu radnih sati za obračun plaće za svaki mjesec. Tereti ga se da je navedenu neistinitu dokumentaciju ovjeravao svojim potpisom i pečatom društva i dostavljao računovodstvu grada na temelju kojih je sačinjavan obračun plaće i dodataka na plaću pa mu je time osnovna plaća uvećana za nepripadajuće isplaćene iznose dodataka na plaću za rad koji nije obavio (ukupno 66.754,83 kune). Navedeni iznos je uzeo i zadržao za sebe te time oštetio društvo za isplaćene iznose dodataka na plaću i pripadajuće poreze i doprinose na plaću u iznosu od 131.527,49 kune.
Tereti ga se i da je od 14. siječnja 2010. do 22. prosinca 2011. u Donjem Miholjcu kao odgovorna osoba društva, zadužen sukladno odredbama statuta društva i članka 5. citiranog Pravilnika o unutarnjem ustroju i načinu rada, provoditi operativne poslove te brinuti o ispravnosti vozila i ostale opreme i predlagati nadležnim tijelima njihovu nabavu; u nakani da si pribavi nepripadnu imovinsku korist; u ime društva naručio rezervne dijelove i opremu za različite vrste vozila kojima se društvo nije koristilo, iako je znao da se dijelovi i oprema ne mogu i neće ugraditi u motorna vozila i radne strojeve kojima se koristilo društvo. Tereti ga se da je naručene dijelove preuzeo i platio sredstvima društva trgovačkom društvu iz Valpova na temelju 32 računa i obrtu iz Valpova na temelju 26 računa (ukupno 27.671,08 kuna). Potom je, tereti ga se, navedene auto dijelove i opremu maloprodajne vrijednosti 32.526,02 kune uzeo i zadržao za sebe oštetivši na opisani način društvo za iznos plaćenih računa od 27.671,08 kuna.
Predloženo je da sud na temelju čl. 560. st. 1. Zakona o kaznenom postupku, u presudi kojom se okrivljenika proglašava krivim za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. i čl. 291. st. 1. KZ/11 oduzme imovinsku korist koju je okrivljenik ostvario tim kaznenim djelima.