Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Valpovu
Podnijet istražni zahtjev protiv 60-godišnjaka i trgovačkog društva zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i pogodovanja vjerovnika

Općinsko državno odvjetništvo u Valpovu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1951.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 1. i 2. Kaznenog zakona te kazneno djelo pogodovanja vjerovnika iz čl. 281. st. 1. i 2. KZ-a, a za koja kaznena djela je odgovorno i trgovačko društvo. (13. 6. 2011.)
Osnovano se sumnja da je 60-godišnji osumnjičenik od početka 2007. do  kraja veljače 2008. godine u Donjem Miholjcu, kao direktor drugoosumnjičenog trgovačkog društva iz Donjeg Miholjca; a u nakani pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi za navedeno trgovačko društvo i iako svjestan da na žiro-računu trgovačkog društva nema dovoljno novčanih sredstava odnosno da je prezadužen kako s nabavama koje trebaju doći na naplatu tako i uknjiženim založnim pravom na nekretninama i pravom na neposrednu ovrhu; s trgovačkim društvom iz Austrije ugovorio kupnju veće količine robe u iznosu od 3.868.204,90 kuna. Osnovano se sumnja da je pri tome neistinito predočio da će preuzetu robu platiti u razdoblju od 150 dana od isporuke robe. Nakon što su mu odgovorne osobe oštećenog trgovačkog društva iz Austrije povjerovale te mu isporučile traženu robu, 60-godišnjak prema unaprijed stvorenoj namjeri nikada ju nije platio pribavivši time osumnjičenom trgovačkom društvu nepripadnu imovinsku korist u navedenom iznosu.
Ujedno, osnovano se sumnja i da je 60-godišnjak od siječnja do lipnja 2009. godine u Donjem Miholjcu, kao direktor drugoosoumnjičenog trgovačkog društva; iako svjestan da je žiro račun trgovačkog društva u neprekidnoj blokadi od 4. studenog 2008. te znajući da prioritet naplate imaju vjerovnici po redu prvenstva prema očevidniku o redoslijedu plaćanja; raznim cesijama, kompenzacijama i gotovinskim plaćanjima namirivao obveze društva prema trećim subjektima iako su one nastale nakon obveza prema oštećenom trgovačkom društvu, onemogućivši time oštećeno trgovačko društvo u naplati potraživanja od 3.868.204,90 kune.