Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 48-godišnjaka

Nakon kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji s policijskim službenicima PU Osječko-baranjske, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona/11. (14. 12. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 17. rujna 2010. u Osijeku, kao upravitelj zadruge; nakon što je prethodnih godina od dviju osoba pozajmljivao veće iznose novca u svoje ime i za svoj račun; radi povrata vlastitog duga od ukupno 370.000 eura, sa zajmodavateljima sklopio ugovor o zajmu i sporazum o osiguranju prijenosom prava vlasništva na nekretninama kojim se obvezao vratiti pozajmljeni iznos novca u roku od jedne godine od dana sklapanja sporazuma. Radi osiguranja ove tražbine na zajmodavatelje je prenio pravo vlasništva zadruge na trima nekretninama.
Budući da u navedenom roku nije vratio pozajmljeni novac, temeljem ovog ugovora zajmodavatelji su se uknjižili kao suvlasnici u jednakim dijelovima na predmetnim nekretninama, čime je sebi, a na štetu zadruge pribavio nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom iznosu, ali svakako većem od 60.000,00 kuna.