Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika zbog uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije (1965.), državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije (1961.) i državljanina Republike Srbije (1938.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava uništavanjem kulturnih i povijesnih spomenika, opisano u čl. 130. st. 1. OKZ-a RH. (15. 6. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 25. rujna 1991. u Erdutu, tijekom oružane agresije JNA i različitih paravojnih formacija iz Srbije te naoružanih paravojnih postrojbi dijela lokalnog srpskog stanovništva na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, na privremeno okupiranom području istočne Slavonije; protivno odredbama čl. 53. IV. Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. i čl. 16. Dopunskog protokola uz ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava ne međunarodnih oružanih sukoba od 8. lipnja 1977. (Protokol II.); počinili navedeno kazneno djelo.
Osnovano se sumnja da su okrivljenici kao pripadnici paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda; svjesni da se na okupiranim područjima Republike Hrvatske masovno i organizirano uništavaju kulturni, povijesni i vjerski objekti kao dio baštine hrvatskog naroda radi zatiranja obilježja o opstojnosti i identitetu Hrvata na tim prostorima; u istom se cilju dovezli vojnim vozilom koje je koristila njihova postrojba, pred katoličku crkvu Svih svetih izgrađenu tijekom 19. stoljeća, i iz vozila iznijeli veću količinu eksploziva te ga rasporedili po unutrašnjosti crkve. Pripremili su ga, osnovano se sumnja, za detoniranje i aktivirali ga s odgodom eksplozije nakon čega su žurno napustili crkvu, ušli u vozilo i udaljili se, a odmah potom je uslijedila snažna eksplozija uslijed koje je navedena crkva gotovo u potpunosti uništena.
Trojica okrivljenika nisu dostupna državnim tijelima Republike Hrvatske.