Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv V. M. i D. B. zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana, i to protiv V. M. (1962.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH i iz čl. 120. st. 1. u vezi s čl. 28. st. 2. OKZ-a RH te zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. st. 1. u vezi  s čl. 28. st. 2. OKZ-a RH i protiv D. B. (1958.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (16. 12. 2011.)

Okrivljenom V. M. stavlja se na teret da je od sredine srpnja 1991. do sredine lipnja 1992. godine; tijekom obrane šireg područja Siska i Banovine od oružanih napada paravojnih formacija pobunjenog dijela lokalnog srpskog stanovništva i njemu pridruženih snaga JNA u zajedničkoj agresiji na ustavnopravni poredak i teritorijalnu cjelokupnost Republike Hrvatske; obnašajući od 18. srpnja do 1. listopada 1991. dužnost zapovjednika policijskih snaga na širem području Siska i Banovine, a kroz cijelo navedeno razdoblje i dužnost zamjenika načelnika Policijske uprave Sisak, ovlašten time za izdavanje zapovijedi pripadnicima svih policijskih postrojbi i odgovoran za poštivanje i primjenu ratnog i humanitarnog međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila na tom području i za humano postupanje prema ratnim zarobljenicima, počinio spomenuta kaznena djela.
Odnosno, tereti ga se da, protivno općepriznatim pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o zaštiti civila i odgovornosti zapovjednika za postupke svojih podređenih za vrijeme oružanog sukoba, iako je bio dužan, nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja (nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje) spriječe, suzbiju i kazne, već je naprotiv, koristeći se svojim ovlastima zapovjednika svih policijskih postrojbi, sprječavao poduzimanje potrebnih mjera i radnji nužnih za utvrđivanje neposrednih počinitelja i na taj način odobravao nezakonite radnje sebi podređenih pripadnika navedenih postrojbi i ohrabrivao ih na poduzimanje takvih radnji, pristajući na to da oni nastave s takvim radnjama, te pristajući na posljedice takvih radnji, pri čemu je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civilne osobe, te naredio protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti. U opisanim postupanjima je usmrćeno 24-ero civila.
Okrivljenog D. B. se tereti da je u drugoj polovici kolovoza 1991. godine; tijekom obrane šireg područja Siska i Banovine od oružanih napada paravojnih formacija pobunjenog dijela lokalnog srpskog stanovništva i njemu pridruženih snaga JNA u zajedničkoj agresiji na ustavnopravni poredak i teritorijalnu cjelokupnost Republike Hrvatske; kao pripadnik specijalne jedinice policije "Vukovi" Policijske uprave Sisak, zajedno s više za sada nepoznatih  pripadnika te jedinice, a radi zastrašivanja i odmazde nad građanima Siska srpske nacionalnosti, protivno odredabama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, organizirao i predvodio skupinu nepoznatih pripadnika navedene postrojbe s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti, pa je tako usmrćeno osmero civila.
Protiv okrivljenika je predloženo produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti pod kojima su djela počinjena.