Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijet istražni zahtjev protiv jedne osobe i trgovačkog društva zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1958.) i protiv trgovačkog društva iz Osijeka zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz č. 271. st. 4. u vezi s čl. 265. st. 2. i 3. Kaznenog zakona. (25. 8. 2011.)

Naime, osumnjičeni 53-godišnjak je kao zaposlenik osumnjičenog trgovačkog društva bio zadužen za provođenje mjera zaštite na radu sukladno važećim propisima. Postoji osnovana sumnja da je 53-godišnjak 28. svibnja 2011. u Osijeku, prilikom izvođenja poslova čišćenja prostorija koje su bile u zakupu ovog trgovačkog društva; iako svjestan da se u njima nalaze odbačene organske kemikalije; propustio organizirati posao na način siguran za živote i zdravlje radnika, što je bilo suprotno odredbama čl. 42. i 44. Zakona o zaštiti na radu, olako držeći da njihova sigurnost ničim neće biti ugrožena. Međutim, kada je radnica D. V. (1977.) ubacila komad odbačenog metala u limenu kantu u kojoj se nalazio kalijev klorat, došlo je do eksplozije uslijed koje je ona smrtno stradala, dok je radnica R. K. (1961.) zadobila teške tjelesne ozljede, a radnice B. B.(1967.), R. K. (1978.) i K. D. (1974.) su zadobile tjelesne ozljede. 
Istražni zahtjev je podnijet i protiv trgovačkog društva budući da je opisanim propustom 53-godišnjaka kao njihovog zaposlenika, ovo društvo povrijedilo svoju dužnost postupanja.