Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 47-godišnjaka zbog iznude i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude iz članka 243. stavaka 1., 3. i 4. Kaznenog zakona i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavka 2. KZ-a. (27. 11. 2014.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od studenog 2013. pa do kolovoza 2014. godine u Osijeku; u nakani da si pribavi novac; iako svjestan da ne postoji dug oštećenika prema njemu, u više navrata od njega tražio da mu preda veće iznose novca prijeteći mu pri tome da će pretući njega i njegovog sina te ga više puta i udarao rukama i nogama po glavi i tijelu. Oštećenik mu je zbog straha za svoj život i živote članova svoje obitelji, u nekoliko navrata predao ukupno 50.000,00 eura, ali je okrivljenik i nadalje zahtijevao da mu preda još novca.
Okrivljenika se tereti i da je od točno neutvrđenog dana pa do kolovoza 2014. godine u Čepinu, iako svjestan da je građanima držanje oružja dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje i da građanima nije dozvoljeno držanje oružja vojnog porijekla; protivno odredbama čl. 7. i 10. Zakona o oružju; drugoj osobi povjerio na čuvanje nekoliko komada vatrenog oružja i veću količinu streljiva.
Protiv okrivljenika je rješenjem suca istrage Županijskog suda u Osijeku određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.