Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica zbog pokušaja teškog ubojstva i teškog kaznenog djela protiv spolne slobode

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva iz čl. 111. točka 3. u vezi čl. 34. Kaznenog zakona i teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u vezi st. 1. točka 1. te čl. 153. st. 1. i čl. 152. st. 1. KZ-a. (29. 1. 2018.)

Okrivljenika se tereti da je 25. listopada 2017. oko 23,00 sata na području Osječko-baranjske županije; u nakani da liši života svoju izvanbračnu partnericu (1975.) koja je napustila dugogodišnju zajednicu zbog njegovih učestalih prijetnji i uvreda u alkoholiziranom stanju te odbila nastaviti zajednički život; lažno joj predočio da će ju vozilom marke Golf prevesti u Osijek. Tereti ga se da je prethodno na suvozačevim vratima tog vozila onesposobio bravicu za otvaranje i došao do ugostiteljskog objekta gdje je oštećenica zaposlena, a kad je ona, ništa ne sluteći, ušla u vozilo, okrivljenik je krenuo te se zaustavio na poljskom putu i nožem koji je imao kod sebe zamahnuo prema njenom trbuhu. Oštećenica je pokušavala zaustaviti napad i uhvatila ga za ruku istovremeno ga odgurujući nogama od sebe pri čemu je zadobila reznu ranu u predjelu mišića desne vanjske potkoljenice, a u dovršenju djela okrivljenik nije uspio budući da mu je ona obećala da će mu se vratiti i da ih odveze njihovoj kući, što je on i učinio.
Okrivljenika se tereti da je neposredno nakon toga, dolaskom u obiteljsku kuću, a u nakani da protivno njenoj volji s njom ima spolni odnos; ušao za njom u spavaću sobu ponijevši sa sobom nož kojeg je stavio ispod jastuka, počinio kaznena djela protiv spolne slobode iskoristivši njen strah i bol od ozljede koju je prethodno zadobila te unatoč njenim molbama da ju ostavi na miru.
Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.