Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Određen istražni zatvor protiv dvojice osumnjičenika

Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana (1989. i 1988.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prisile prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 1. i 2. KZ/11, poticanja na prisilu prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 1. i 2. u svezi s člankom 37. KZ/11 i kaznenog djela obijesne vožnje u cestovnom prometu iz članka 226. KZ/11. (29. 2. 2016.)
Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik oko 20,30 sati 26. veljače 2016. u Đakovu; nakon što su u Kuševcu uočili policijski službenici prometne policije u prometnom prekršaju tijekom vožnje automobilom i nakon što su ih pokušali zaustaviti, u nakani da spriječe policijske službenike da ih zaustave; drugoosumnjičenik kao suvozač nagovorio prvoosumnjičenika kao vozača da nastavi vožnju do Đakova ne obazirući se na upozorenja policijskih službenika.
Dolaskom na raskrižje Ulice Nikole Tesle i Radničke ulice policijski službenici su ih uspjeli zaustaviti i izaći iz službenog vozila, nakon čega je drugoosumnjičenik u nakani bijega nagovorio prvoosumnjičenika da naglo pokrene svoj automobil pri čemu je prednjim dijelom automobila udario u stražnji dio službenog policijskog automobila. Ujedno, nastavio je vožnju prema policijskim službenicima koji su bili ispred službenog automobila, uslijed čega je prednjim dijelom automobila udario u policijske službenike (1982. i 1985.) te ih odbacio na kolnik i time im nanio ozlijede. Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik na traženje drugoosumnjičnika nastavio vožnju ulicama Đakova nastojeći se udaljiti od policijskih službenika koji su nastavili kretanje za njima, vozeći svojim automobilom kroz raskrižja za vrijeme upaljenog crvenog svjetla na semaforima, jednosmjernim ulicama i nezaustavljanjem na postavljeni znak "stop".
Obojica osumnjičenika su uhićena i nakon njihovog ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je na prijedlog državnog odvjetništva odredio istražni zatvor protiv obojice zbog opasnosti od ponovnog počinjenja kaznenog djela.