Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog kaznenih djela protiv gospodarstva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana, i to protiv prvookrivljenika (1978.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavaka 1. i 2. KZ/11, protiv drugookrivljenika (1960.) zbog kaznenog djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavaka 1. i 2. KZ/11 u vezi s člankom 38. KZ/11 i protiv trećeokrivljenika (1990.) zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavaka 1. i 2. KZ/11 u vezi s člankom 37. KZ/11. (29. 6. 2018.)
Okrivljenike se tereti da su od 7. veljače do 1. srpnja 2013. u Osijeku, prvookrivljenik kao osnivač i direktor prvog trgovačkog društva iz Vukovara, drugookrivljenik kao osnivač i direktor drugog trgovačkog društva Vukovara (pravnog prednika prvog društva), trećeokrivljenik (drugookrivljenikov sin) i četvrta osoba (punac drugookrivljenika odnosno djed trećeokrivljenika); po prethodnom dogovoru i zajednički, i u nakani da četvrtoj osobi pribave veliku nepripadnu materijalnu dobit, na štetu prvog društva; počinili navedena kaznena djela.
Okrivljenici su bili svjesni da je stan u Osijeku vlasništvo drugog društva, no drugookrivljenik je 7. veljače 2013. prodao jedini poslovni udjel u tom društvu prvookrivljeniku za 50.000,00 kuna uz dogovor da navedeni stan nije obuhvaćen kupoprodajnom cijenom. Nakon toga je trećeokrivljenik, sukladno dogovoru, zatražio od prvookrivljenika da kao fizička osoba s četvrtom osobom zaključi fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o osiguranju potraživanja prema kojemu prvookrivljenik povrat osobne pozajmice jamči fiducijarnim prijenosom prava vlasništva na navedenom stanu u vlasništvu društva. Kad je prvookrivljenik na to pristao, iako svjestan da je dužan voditi poslove društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, zaključio je 18. ožujka 2013. s četvrtom osobom ugovor o zajmu sa sporazumom o osiguranju potraživanja u kojem je neistinito navedeno da je prvookrivljenik kao fizička osoba pozajmio 225.000,00 kuna od četvrte osobe s rokom povrata zajma dva mjeseca, a povrat zajma jamčio fiducijarnim prijenosom prava vlasništva na navedenom stanu u vlasništvu prvog društva na četvrtu osobu kao zajmodavca, nakon čega se, protekom roka za povrat fiktivnog zajma, dana 1. srpnja 2013. četvrta osoba upisala u zemljišnim knjigama kao punopravni vlasnik stana u Osijeku. Opisanim postupanjem mu je pribavljena nepripadna materijalna dobit u vrijednosti stana od 411.250,07 kuna, a za taj je iznos oštećeno trgovačko društvo iz Vukovara.