Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog počinjenja kaznenih djela prisile prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 1. i 2. KZ/11, teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. KZ/11 i obijesne vožnje u cestovnom prometu iz članka 226. KZ/11, te protiv hrvatskog državljanina (1988.) zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na prisilu prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 1. i 2. u svezi s člankom 37. KZ/11. (31. 3. 2016.)

Okrivljenike se tereti da su 26. veljače 2016. oko 20,30 sati u Đakovu; nakon što su ih u Kuševcu uočili policijski službenici prometne policije u prometnom prekršaju tijekom vožnje automobilom i nakon što su ih pokušali zaustaviti, u nakani da spriječe policijske službenike da ih zaustave, drugookrivljenik je kao suvozač nagovorio prvookrivljenika kao vozača da nastavi vožnju do Đakova ne obazirući se na upozorenja policijskih službenika. Dolaskom do raskrižja Ulice Nikole Tesle i Radničke ulice policijski službenici su ih uspjeli zaustaviti i izaći iz službenog vozila, nakon čega je drugookrivljenik u nakani bijega nagovorio prvookrivljenika da naglo pokrene svoj automobil pri čemu je prednjim dijelom automobila udario u dvojicu policijskih službenika (1982. i 1985.) te ih odbacio i time jednom policijskom službeniku nanio teške tjelesne ozljede, a drugom lake tjelesne ozljede.
Prvookrivljenika se tereti da je potom nastavio vožnju ulicama Đakova nastojeći se udaljiti od policijskih službenika koji su nastavili kretanje za njima, vozeći svojim automobilom pod utjecajem droge jednosmjernim ulicama u zabranjenom smjeru i brzinom većom od 50 kilometara iznad dopuštene u naseljenom mjestu.
U optužnici je predloženo produljenje ranije određenog istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika, a što je optužno vijeće Općinskog suda u Osijeku i prihvatilo produživši istražni zatvor protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponovnog počinjenja kaznenog djela.