Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 40-godišnjaka i 32-godišnjakinje zbog prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1979.) i hrvatske državljanke (1987.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 2. Kaznenog zakona/11 u vezi s člankom 36. i 52. KZ/11. (1. 3. 2019.)
Okrivljenike se tereti da su od svibnja 2018. do studenog 2018. godine u Osijeku i u drugim mjestima u okolici Osijeka, u nakani da se nepripadno okoriste, lažno se predstavljali kao djelatnici Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb i Ujedinjenih naroda, te osobama starije životne dobi i loših imovinskih prilika lažno navodili da će im osigurati pomoć u vidu paketa s hranom i higijenskim potrepštinama, kao i novčanu pomoć. Kada bi im osobe starije životne dobi povjerovale da će dobiti pomoć, okrivljenici su im lažno navodili da moraju potpisati neke dokumente i zatim bi ih odvozili kod raznih teleoperatera gdje bi zapravo potpisivali pretplatničke ugovore na osnovu kojih su dobivali razne vrijedne mobilne uređaje koje bi okrivljenici odmah preuzeli i zadržali za sebe. Teleoperateri su potom račune za korištenje tih uređaja i za njihovu kupnju dostavljali osobama koje su prethodno okrivljenici na opisani način doveli u zabludu.
Okrivljenike se tereti da su na opisani način doveli u zabludu 18 osoba starije životne dobi i preuzimanjem vrijednih mobitela pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 127.828,02 kuna. U optužnici je predloženo i produljenje istražnog zatvora protiv oboje okrivljenika.