Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Donijeto rješenje kojim se nastavlja istraga protiv 50-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je donijelo rješenje kojim se nastavlja istraga protiv hrvatskog i francuskog državljanina (1964.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. OKZ-a RH. (1. 9. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik tijekom srpnja 1995. godine u mjestu Godinske Bare u blizini Trnova u Republici Bosni i Hercegovini, kao pripadnik paravojne postrojbe "Škorpioni" pridružene vojsci Republike Srpske; protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; šest osoba bošnjačke nacionalnosti, zarobljenih prilikom okupacije UN Zaštićene zone-Srebrenica nakon odvoženja u blizinu borbenih djelovanja, zajedno s nekolicinom pripadnika iste postrojbe usmrtio iz vatrenog oružja.
Okrivljenik je uhićen i nalazi se u zatvoru, a rješenjem suca istrage Županijskog suda u Osijeku protiv njega je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela za koje je propisana kazne dugotrajnog zatvora.
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije dostavilo je predmet na nadležno postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, sukladno pravilima o redovnoj međunarodnoj pravnoj pomoći, budući da je okrivljenik već ranije bio izručen pravosudnim tijelima Republike Hrvatske za potrebe vođenja kaznenog postupka zbog ratnog zločina počinjenog u Berku.